Ovaj put vam donosimo recept za odličan, kremasti bounty rolat koji možete napraviti za svega pola sata.
– 150 grama šećera
– 80 grama brašna
– 60 g otopljenog putera
– 25 g kakaoa
– 100 grama šećera
– 45 grama gustina
– 2 žumanca
– jedna kašika vanilinog ekstrata
– 200 grama putera
– 200 grama kokosa.
Sastojci:
– 4 jajeta sobne temperature– 150 grama šećera
– 80 grama brašna
– 60 g otopljenog putera
– 25 g kakaoa
Sastojci za fil:
– 750 ml mlijeka– 100 grama šećera
– 45 grama gustina
– 2 žumanca
– jedna kašika vanilinog ekstrata
– 200 grama putera
– 200 grama kokosa.
Priprema:
U šerpicu staviti pola litre mlijeka, dodati šećer i kokos i
pustiti da provri; kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati desetak
minuta i na kraju dodati 200 grama putera, isječenog na kockice.
Miješati dok se puter ne otopi. Umutiti žumanca, dodati ostatak mlijeka,
vanilu i na kraju dodati gustin i sve to sipati u mlijeko i kokos i
kuvati dok se ne zgusne. (Neće se zgusnuti kao kad kuvate puding, ali će
biti gušće, stisnuće se prilikom hlađenja. Ako nećete da pravite sa
gustinom i žumancima, staviti kesicu pudinga od vanile). Skloniti sa
ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature i tek onda ostaviti u
frižider, dok se potpuno ne ohladi (povremeno promiješajte ili stavite
najlon preko fila kako se ne bi stvorila “korica”).
Odvojite bjelanca od žumanaca i umutite bjelanca postepeno
dodavajući šećer i, kad ste dobili sjajnu glatku smjesu, dodajte jedno
po jedno žumance, muteći dok se svako žumance ne sjedini sa bjelancima.
Otopljen i prohlađen puter, sipati polako, stalno muteći mikserom.
Brašno i kakao izmiješajte zajedno i sipajte pomalo preko smjese od jaja, a potom lopaticom sjedinite sve zajedno.
Pleh podmazati ili prekriti papirom za pečenje i sipati
tijesto. Poravnati i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 175-180°C oko
10 do 12 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne. Pečenu koru prevrnuti na
kuhinjsku krpu, pažljivo skinuti papir za pečenje (ako ste ga
koristili) i uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
Ohlađen rolat pažljivo odmotati, premazati filom koji se
zgusnuo i ostaviti malo fila da premažete i spolja, ali to ćete uraditi
kasnije. Zaviti rolat u aluminijumsku foliju ili najlon i ostaviti u
frižider da se potpuno ohladi i stegne, najmanje tri sata, a najbolje je
preko noći. Rolat možete preliti otopljenom čokoladom ili ostatkom fila
i posuti mljevenim kokosom. Isijecite i poslužite.
Izvor: Mogujatosama.rs
0 komentari:
Objavi komentar