Jeste li se ikad zapitali u kojem stadiju zrelosti
su banane najbolje za probavu i zdravlje ljudskog organizma? Evo
rezultata istraživanja provedenog u Japanu.
Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis
Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori
protiv ćelija koje se ponašaju neuobičajeno.
Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih ćelija koje razvijaju imunitet.
U tom stadiju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu
jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje
zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije
pretvorio u šećer.
Nivo ćelija sa antikanceroznim efektom odgovara nivou zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.
Kod istraživanja, u poređenju sa grožđem, jabukama,
lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše
antikanceroznih tvari.
Izvor: Atma.hr
0 komentari:
Objavi komentar