Priroda ima lijek i za bolesti bubrega. Iskušate li koju od ovih biljaka ili recepata, rezultat zasigurno neće izostati.
Bubrezi su važan organ mokraćnoga sustava, a upravo se njima iz našega tijela eliminiraju toksini. Osim toga, bubrezi proizvode hormone erythropoietine koji stimuliraju proizvodnju crvijenih krvnih stanica, renin koji regulira krvni tlak te calcitriol.
Za pravilan rad bubrega važni su vitamini B2, B6 i magnezij. Neke biljke posebno pogodno utječu na bubrege i njihov rad, a izdvajamo neke od njih:
Čuvarkuća: ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dvije žlice listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata, procijedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, prije obroka.
Bubrezi su važan organ mokraćnoga sustava, a upravo se njima iz našega tijela eliminiraju toksini. Osim toga, bubrezi proizvode hormone erythropoietine koji stimuliraju proizvodnju crvijenih krvnih stanica, renin koji regulira krvni tlak te calcitriol.
Za pravilan rad bubrega važni su vitamini B2, B6 i magnezij. Neke biljke posebno pogodno utječu na bubrege i njihov rad, a izdvajamo neke od njih:
Čuvarkuća: ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dvije žlice listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata, procijedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, prije obroka.
Maslačak: njegovo je djelovanje
pročišćujuće, a djelotvoran je i korijen i list. Ima snažno diuretičko
djelovanje i djeluje blago na čitav urogenitalni trakt.
Zlatnica: biljka zlata vrijedna, zlatnica
je posebno cijenjena kod bubrežnih oboljenja. Posebno je djelotvorna u
kombinaciji s koprivom o čemu smo već pisali.
Peršin: sjajan je izvor vitamina C, A i K,
djeluju poput antioksidanata, snažan je diuretik. Mnogi ga nazivaju
oazom zdravlja, osobito kada su u pitanju bolesti bubrega ili mjehura.
Recept za ublažavanje bolova
1. Prelijte tri žlice usitnjenoga korijena i suhih listova
peršina s pola litra hladne vode i kuhajte deset minuta. Kada proključa,
poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte triput dnevno po
šalicu čaja.
2. Skuhajte devet glavica crvenoga luka s ljuskom u pet
litara bijeloga vina dok ne proključa i ispari polovica tekućine.
Procijediti, prelijte u manju posudu i kuhajte još sat vremena. Spremite
u staklenku i pijte svakoga jutra po jednu žlicu na prazan želudac.
Izvor: Dnevno.hr
0 komentari:
Objavi komentar